Verwarringstrategie
Laten we wel zijn, de gemiddelde bejaarde heeft het goed in Nederland, dat wil zeggen als we onszelf ook een beetje goed hebben gedragen. Als de eigen bijdrage voor de pensioenpremie netjes is afgedragen en als de werkgever dat met zijn deel ook heeft gedaan. En als er niet teveel pensioenbreuken zijn veroorzaakt…. Heb je al die tijd dan ook nog eens in Nederland gewoond of gewerkt, dan krijg je bovendien van de overheid ook nog eens een uitkering op basis van de AOW.
Ik durf niet te klagen, het zou zeer ongepast zijn, beetje jammer dat de belastingdienst dat ook vindt gezien de aanslag die sindsdien jaarlijks in de bus glijdt…
Het pensioenstelsel gaat veranderen en ik houd mijn hart vast. Het huidige stelsel schijnt te kraken, te piepen en te rammelen. Al jaren kunnen de meeste pensioenen niet omhoog, althans dat wordt beweerd. Maar niemand lijkt te kunnen voorspellen hoe de werkelijkheid er straks voor mij, maar met name voor bijna-gepensioneerden, dan uit komt te zien. Elke voorspelling is irreëel en niet te doen door zogenoemde ‘scenariosets’ die uit zo’n honderdduizend voorbeelden bestaan. En met al die scenario’s moeten pensioenfondsen een voorspelling doen voor het toekomstige pensioenvermogen. En dan blijkt er ook nog sprake te zijn van een rentedip, waarin de ene deskundige wel gelooft, en de andere niet.
Het komt bij mij over als een strategie waarbij verwarring wordt gebruikt om een doel te bereiken. En dat blijkt nog te bestaan ook, toen ik er naar zocht vond ik het volgende: Een verwarringstrategie is een tactiek die wordt gebruikt om tegenstanders te misleiden om van daaruit te pogen je gelijk te halen.
U kent vast wel de zogenoemde Kafkaiaanse situatie, een onbegrijpelijke en bureaucratische toestand waarvan mensen gek worden omdat er nergens meer een uitweg lijkt te zijn door tegenstrijdige eisen of belangen. Vooral de overheid heeft daar een handje van, denk nog maar weer even aan de toeslagenaffaire of de problemen rondom de gaswinning in Groningen.
Heeft u bijvoorbeeld wel eens gehoord van de toerekenvolgorde als je je schulden te laat aflost. Dat houdt in dat eerst de incassokosten in mindering worden gebracht, daarna de rente op die schuld en uiteindelijk pas de werkelijke schuld. Het gevolg is dat iemand steeds dieper weg kan zakken in de schuldenpoep en er op een bepaald moment niet meer uitkomt. Onbegrijpelijk dat dit kan en mag, en erger nog, er worden miljoenen aan verdiend.
En dan nog even over de incassokosten voor de administratieve handeling die afhankelijk is van de hoogte van de vordering. Wat een onzin dat deze daarvan afhankelijk is. Vraagt die handeling voor 10.000 euro dan meer dan voor 500 euro…??. En je kunt er niets aan doen hé, je moet het allemaal maar laten gebeuren. Ja, je kunt procederen, maar als je verliest draai je ook nog eens op voor die kosten. En als je schulden hebt laat je dat wel uit je hoofd.
Ik wil deze zwam graag besluiten met een citaat van Harry S. Truman, oud president van de VS. Eén die nog altijd van toepassing lijkt in vooral de politiek.
If you can't convince 'em, confuse 'em. Ofwel: Als je iemand niet kunt overtuigen, breng ‘m dan in verwarring.
Maak jouw eigen website met JouwWeb