Schaamschot
Elk mens heeft in zijn leven wel eens iets gedaan waar hij zich voor schaamt. Je hebt het daar liever niet over, want door het te benoemen keert vaak de schaamte en het negatieve gevoel dat je daarbij had weer terug. Het is vaak gerelateerd aan het idee dat je iets oneervols, immoreels of onbehoorlijks hebt gedaan. Of iets wat afwijkt van de normen en waarden die de omgeving van je vraagt.
Het is dus vaak afhankelijk van het milieu waarin je opgroeit. En dat maakt de schaamte niet altijd terecht. Waarom zou je je als man moeten schamen voor bijvoorbeeld het dragen van een rok. In Schotland doen ze niet anders.
Ook als je binnen een stam in West-Papoea bent opgegroeid en met slechts één kledingstuk -de peniskoker- bij je grootmoeder op verjaardagsvisite gaat, is er niets om je voor te schamen. De mannen zitten er allemaal met alleen een peniskoker om. En sterker nog, des te groter de koker, des te hoger je status, des te dichter je bij oma mag zitten. Alleen met een peniskoker voelt een Papoea-man zich gekleed, zonder peniskoker schaamt hij zich voor zijn naaktheid.
Daarom vraag ik mij af waarom wij schaamschotjes tussen de openbare urinoirs plaatsen. Wij, als mannen onder elkaar, weten toch dat we allemaal op dezelfde manier ons plasje doen als we voor zo’n ding staan. Daar valt toch niets aan te schamen..??.. Oké, de één zal wat meer vlees in zijn broek hebben dan de ander, maar je hoeft toch alleen het uiteinde maar uit de gulp te halen..?
Dus ik heb eens rondgebeld naar wat schaamschotfabrikanten en gevraagd wat de uiteindelijke functie is van zo’n schot. Onderzoek zou hebben uitgewezen dat ongeveer 6% van de bevolking lijdt aan een psychische aandoening genaamd ‘Paruresis’ (plasangst), ofwel niet de mogelijkheid hebben om in de aanwezigheid van anderen te urineren. Een schaamschot zou hen dan helpen. Ik wist niet dat er zo’n stoornis bestond….
Dus 6% van de bevolking, waarvan ongeveer de helft van het mannelijk geslacht is, kinderen onder de 12 jaar niet meegerekend (de stoornis treedt pas daarna op), brengt mij op een aantal van zo’n 200.000 mannen. ‘Hoeveel schaamschotten hangen er in Nederland’, vroeg ik aan de verschillende fabrikanten. Daar kon men geen antwoord op geven, maar het moet ruim een miljoen zijn, zo gaf men aan.
Bijzonder dat men voor 200.000 mannen, een miljoen voorzieningen treft om hen te helpen om in het openbaar te kunnen plassen. Terwijl het voor 250.000 rolstoelgebruikers soms zoeken is naar een speld in een hooiberg om een toilet te vinden waartoe men toegang heeft.
En daar zou men zich voor moeten schamen….
Maak jouw eigen website met JouwWeb