Polarisatie

Soms zijn er woorden waarvan ik denk, hebben we die wel nodig? Waar zijn die voor bedacht? Is dat wat we hebben niet genoeg? En wat zou het lekker zijn als we gewoon ergens eens geen woorden voor zouden hebben, en dat dan ook gewoon zo zouden kunnen laten. ‘Ik heb er geen woorden voor,’ je hoort dat ook wel eens. Maar dan wordt er meestal bedoeld dat we even niet weten wat we moeten zeggen…..

Het valt me op dat we tegenwoordig overal een overtreffende trap voor moeten hebben, een term of begrip om iets groter of erger te doen lijken dan het in werkelijk is. We noemen dat ‘dysfemisme’. Hierbij wordt een bepaald begrip zo zwaar mogelijk aangezet met de bedoeling het zo negatief mogelijk te verwoorden. Vaak een krachtterm om een frustratie af te reageren, waarbij de letterlijke betekenis van het woord niet eens zo belangrijk is, denk aan kutzooi of klootzak.

Zo wil ik het met u eens hebben over ‘polarisatie’. Een krachtterm die tijdens de corona werd opgegraven en sindsdien ons land in de greep houdt. Het is polarisatie hier en polarisatie daar, het kabinet is er zelfs door gevallen. Even opgezocht wat het nu precies is…Wikipedia zegt: ‘Polarisatie is het versterken van tegenstellingen tussen partijen of bevolkingsgroepen. Meestal wordt polarisatie gebruikt om te verwijzen naar een toename van spanningen tussen sociale of politieke groepen’.

Vroeger werd het gewoon ruzie genoemd, noemde je de buurman over de schutting heen misschien een keer een klootzak, maar maakte je dat in de kroeg met een alcoholische kopstoot wel weer goed.

Ik denk dat als we het bij tegenstellingen, een beetje spanning en ruzie houden, het ook best wel meevalt allemaal. Die zijn er immers al zo lang er leven is, niets nieuws onder de zon dus. Maar kennelijk ligt er ergens een gevoelsbehoefte tot versterking en toename ervan, het moet erger..!!. Maar waar komt die behoefte vandaan? Wie heeft het begrip ‘polarisatie’ weer nieuw leven ingeblazen? Wie vond dat de bestaande tegenstellingen en spanningen opgeklopt moesten worden? Dat er een overtreffende trap nodig was?

Als u het weet mag u het zeggen. Maar ik denk dat het de media is die ons allen in de greep houdt. Die nieuws nodig heeft waarvan ze maar al te goed weten dat schreeuwen met grote koppen beter verkoopt dan wanneer het kabbelend voorbij komt. Op zich niet zo heel erg, als we er maar alert op blijven.

Kortom, ik geloof niet dat we het begrip ‘polarisatie’ nodig hebben. Wat we wel nodig hebben is ‘relativering’. Laten we het gewoon houden bij een meningsverschil, met misschien een snufje onverdraagzaamheid en wellicht wat gezonde argwaan.

 

Al te goed is immers buurmans gek.

 

Menu