Opgeklopt

Als je de kranten een beetje leest, de nieuwsberichten op radio en tv een beetje volgt en af en toe eens kijkt of luistert naar die vele praatprogramma’s waarmee we overspoeld worden, dan lijkt er een waarheid te zijn die het contrast met de belevingswereld steeds groter maakt. Het creëren van nieuws, of op zijn minst, het opkloppen ervan om daarmee een groter bereik te verkrijgen en dus meer aandacht te genereren, lijkt tot een groter doel verheven te zijn dan de feitelijke werkelijkheid.

Neem nu de afgebeelde koppen, natuurlijk zullen er ouderen zijn die op enigerlei wijze in aanraking zijn geweest met mishandeling. Natuurlijk zijn er vrouwen die last van grensoverschrijdend gedrag hebben ondervonden. Natuurlijk hebben de beelden van de hartgrondige onbeschoftheden in het politieke debat zijn weerslag op het gevoel van een polarisatietoename. Maar of de genoemde percentages kloppen (5% van de ouderen die mishandeld worden, 52% vrouwen last van overschrijdend gedrag en 75% Nederlanders die een toename van de polarisatie voelen) waag ik ernstig te betwijfelen.

Ik vraag me dan ook af op welke vragen de genoemde conclusies zijn gesteld. Ik geef u een voorbeeldje over de vermeende 23% procent van de Nederlanders die geboren zijn vanaf 1980 en die de holocaust als een mythe bestempelen.

Ik vroeg aan mijn nichtje van 18 jaar wat zij wist van de holocaust en ze gaf me het antwoord dat ze alle films van ‘The Lord of the Rings’ had gezien, en of dat was wat ik bedoelde. ‘En wat weet je van de Jodenvervolging,’ vroeg ik daarna. Ja daar had ze ook wel eens van gehoord; ze had de film ‘Oorlogswinter’ gezien waar ze met een paar vriendinnen per ongeluk in terecht waren gekomen toen ze al giechelend de verkeerde bioscoopzaal in waren gelopen. ‘Maar The Lord of the Rings’ is beter hoor,’ zei ze, alsof ik haar had gevraagd om een advies voor een goede film.

Het bleek dus dat ze geen flauw benul had van wat de holocaust was. Aan de andere kant deed ‘Jodenvervolging’ wel een belletje rinkelen. En als ik had gevraagd of ze wist van de massamoord op de Joden in de tweede wereldoorlog, had die bel wellicht nog wel wat harder geklonken. Ik vraag me dan ook hier af welke vraag er is gesteld, daar zal ongetwijfeld het woord ‘holocaust’ zijn gebruikt, en dat woord kennen ze niet. Dat zit niet in hun vocabulaire, jongeren lezen niet zoveel meer. Ik kan daarom beter zeggen ‘woordenschat’ anders begrijpen ze het niet.

Maar het was weer een prachtige schreeuwerige kop natuurlijk, paginagroot! Of de genoemde percentages de werkelijkheid zijn of niet, dat boeit niet. Ja op basis van een gesloten antwoord -ja of nee- vermoedelijk wel, maar op feitelijke inhoud en definities vraag ik het mij toch echt af. Maar er moet nieuws zijn, het moet gelezen worden en er moet over gesproken worden, dat vooral telt..!!.

Wordt het niet eens tijd voor een onderzoek dat er werkelijk toe doet? Bijvoorbeeld over de vraag: ‘hoeveel Nederlanders zijn er nog wel goed bij hun hoofd’..??...

 

Maar ja, misschien val ik dan zelf ook wel door de mand….

 

Menu