Open deuren

Volgens het Nibud wordt het tijd om vaste lasten overzichtelijker te maken. Daarom kwamen ze met een nieuw advies: alle vasten lasten op één vaste dag per maand afschrijven.

Laat ik voorop stellen dat, als dit mensen helpt, ik er niet tegen ben, ik vind het best maar ook wel weer een betutteling. Als je het prettig of nodig vindt om meer inzicht te hebben bij wat binnenkomt en uitgaat dan kun je toch zelf ook iets bedenken. Zet al je vaste lasten op een rijtje en maak dat op één vaste dag over naar een aparte (gratis*) bankrekening van waaruit ze allemaal de automatische afschrijvingen mogen doen. Dat lijkt me makkelijker dan jaren te gaan zitten wachten tot alle instanties zover zijn dat ze synchroon lopen. Wat een belachelijk advies toch weer!

Mijn ouders en grootouders, die door de omstandigheden lager geschoold waren dan wat nu gewoon is, hadden potjes voor hun verschillende financiële lasten en wensen. Ik zie ze nog staan in de kelder, verscholen en bedekt met etiketten zodat ze niet te veel opvielen tussen de potjes met levensmiddelen. Als opa met zijn loonzakje thuiskwam ging oma dat direct verdelen tussen de potjes. Er was een potje voor de huishuur, energie, verzekeringen, kerk, maar ook voor kleding en een dagje uit. Wat er dan overbleef was voor het eten en drinken. Ze hadden nooit schulden, hadden het niet breed, kregen geen advies van welke instantie dan ook, maar waren slim genoeg om structuur aan te brengen in hun financiële huishouding.

Over adviezen gesproken, op overheidsniveau kunnen ze er ook wat van. Daarvoor hebben ze het zogenoemde Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP), een weten-schappelijk instituut dat gevraagd en ongevraagd sociaalwetenschappelijke zaken onderzoekt en waarvan vervolgens de uitslag gedeeld wordt met onze overheid, niet zelden gevolgd door een advies. Echter veelal niets anders dan een open deur.

En we staan weer voor een verkiezingsstrijd. Daarom hebben ze onlangs 8 urgente maatschappelijke opgaven voor de verkiezingsprogramma’s van politieke partijen geformuleerd. Onder het mom: toon daadkracht en kom met realistische oplossingen. Hierin geven ze aan dat de Nederlandse samenleving voor grote uitdagingen staat en ze roepen daarom de partijen op om nu eens duidelijke keuzes te maken.

Nou daar komen ze hoor, u zult versteld staan van de openstaande deuren...

  1. Vereenvoudig het socialezekerheidsstelsel en kijk bij bestaanszekerheid verder dan alleen geld.
  2. Maak keuzes voor de zorg voordat de houdbaarheid verder onder druk komt te staan.
  3. Verbind participatiebeleid met de dagelijkse realiteit van mensen en erken grenzen aan wat mensen kunnen doen.
  4. Ontwikkel migratiebeleid met zowel toekomstvisie als realiteitszin.
  5. Zorg voor rechtvaardig klimaatbeleid dat consistent is en ongelijkheden niet versterkt.
  6. Creëer ontmoeting en begrip in de diverse samenleving.
  7. Zet in op goed bestuur en geef inhoud aan het belang van de rechtsstaat.

En met de 8ste  deur waarschuwen ze de partijen voor het maken van onrealistische beloften, het is verleidelijk om meer te beloven dan je kunt waarmaken menen ze, dat tast het lage vertrouwen in de politiek alleen maar verder aan.


Mooie deuren hoor, maar ik denk dat ze de vorige verkiezingen ook niet hadden misstaan en ben bang dat ze het de komende decennia ook nog goed zullen doen.

 

Kent u het spreekwoord ‘Aan dovenmans deur kloppen?’ Nou dat is het dus.

 

* Online bank Revolut, onlangs in een review beschreven door de consumentenbond.

 

Menu

Maak jouw eigen website met JouwWeb