Jaloezie
De meest vernietigende emotie die een mens binnen een relatie kan hebben is volgens mij, ‘jaloezie.’ Het kan alles hierin stukmaken. Maar jaloezie is meer, je wilt iets hebben wat een ander ook heeft, ook zo’n mooi huis, ook die leuke baan, of ook zo’n knap uiterlijk. Vaak wordt jaloezie gevolgd door afgunst. Dit is nauw verwant met jaloezie, maar is niet hetzelfde. Bij afgunst wil men niet dat de ander iets bezit wat jij wilt hebben. Vaak het motief voor bijvoorbeeld femicide…
Ja…. femicide, alweer zo’n modewoord waarbij de autocorrectie van mijn taalprogramma direct aansloeg, het had er kennelijk ook nog nooit van gehoord. Weer zo’n poging tot pseudo-intelligent taalgebruik om jezelf op te stuwen tot boven het gepeupel. Maar het is niets anders dan het doden van een vrouw omdat ze vrouw is, vrouwenmoord dus. Verschrikkelijk natuurlijk, maar het wordt er niet beter of mooier van door het met een ‘hooggekwaste’ term aan te duiden (zie ook mijn inktzwam ‘hoogkwasterij’). Maar dat allemaal even terzijde.
In Delft stak een man onlangs zijn ex-vriendin dood. Het was al de derde vrouwenmoord dit jaar, het was ook al in Zwijndrecht en Utrecht gebeurd. Gaat het een trend worden…?. In 2020 hadden we 36 slachtoffers, in 2021 waren het er 27, en vorig jaar 29. De moorden lijken allemaal vanuit jaloezie te zijn gevoed, de dames waren geïnteresseerd in een ander. Maar het idee, ‘je bent van mij en als ik je niet krijgen kan, dan een ander ook niet,’ voerde de boventoon, afgunst dus.
In Zuid-Aziatische gemeenschappen, zoals India, Pakistan en Bangladesh is het geen uitzondering om vrouwen te verminken met zuur. Een populair wapen als je door haar bent afgewezen. Het is ook al eens in Nederland gebeurd. In mei 2012 werd iemand uit Zoetermeer veroordeeld voor het verminken van zijn ex-vriendin, zij had al een ander. Hij had haar met een halve liter zwavelzuur overgoten nadat zij door hem was geboeid en kaalgeschoren. ‘Zo,’ had hij gezegd, ‘ik ben benieuwd of hij je nu ook nog ziet zitten.’ Hier was dus vooral afgunst het motief.
Maar jaloezie en/of afgunst gaat niet alleen over vrouwen, wanneer iemand een grondgebied wil hebben komt het ook om de hoek kijken. Wat te denken van Poetin en Oekraïne. Tot eind 1991 maakte Oekraïne deel uit van de Sovjet-Unie, pas na de val van het communisme werd het een onafhankelijke democratie. Poetin vindt echter dit het hem nog steeds toekomt. Daarom kan ik me ook niet los maken van de gedachte dat Poetin vanuit dat afgunstgevoel de oorlog met Oekraïne is begonnen. Vooral toen ik las dat dit land rijk is aan ertsen, mineralen en vooral zeldzame grondstoffen. Poetin beperkt zich niet tot femicide en schroomt niet om door te stoten tot genocide. Dat woord kent de autocorrectie dan al wel.
Misschien was het beter geweest om deze inktzwam afgunst te noemen, maar daar kun je niet doorheen gluren, door jaloezieën wel.
Maak jouw eigen website met JouwWeb