Gemaakt nieuws

De nieuwsmedia heeft een enorme invloed op de maatschappij, het kan ons maken en breken, onze opinie wordt immers gevormd door wat wij voorgeschoteld krijgen. Zo lijkt het bijvoorbeeld duidelijk dat de afname van de tolerantie op de seksuele diversiteit (de lhbtiqa+ gemeenschap) onder jongeren het gevolg is van de media, met name de sociale media.

De nieuwsmedia is naar mijn oordeel onder te verdelen in drie lagen, de redelijk betrouwbare laag, de nogal bedenkelijke laag en de tamelijk onbetrouwbare laag. Bij de redelijk betrouwbare denk ik dan aan de krant en actualiteitenrubrieken op radio en tv. ‘Redelijk’, omdat dit ook wel weer afhangt van welke krant of welke rubriek. Ook die schoorsteen moet blijven roken, maar daarover straks meer. Bij de bedenkelijke denk ik dan aan die weekbladen die vooral belust zijn op sensatie, bij de tamelijk onbetrouwbare aan de sociale media. Daar kan elke primaat ongecontroleerd en zelfs anoniem zijn bagger overheen laten lopen, en waarvan het doel vooral winst is.

Niet serieus nemen die sociale media zou je denken, het tegendeel is echter het geval…. Het lijkt zelfs de mainstream te worden, met name voor jongeren. En als de inhoud dan ook nog eens de wereld in wordt gescheten door één van hun idolen, is het helemaal bingo. Andrew Tate bijvoorbeeld, een Amerikaans-Brits influencer en voormalig kickbokser (ik had er nog nooit van gehoord), schijnt zo’n mannetje te zijn. Een rolmodel voor veel jongeren, en niet te beroerd om zijn verdorven gedachtegoed over de vermeende onzedelijkheid van de lhbtiqa+ gemeenschap de sociale media in te pompen. Dan lijkt duidelijk waar de tolerantieafname gevoed wordt…

Maar laten we de media die ik hier als redelijk betrouwbaar heb aangemerkt ook niet uitvlakken. Als die kunnen scoren met een smeuïg verhaal, maar waarbij de waarheid nog niet bewezen is, zullen ze dat ook niet laten. Grensoverschrijdend gedrag is ook zo’n item dat het goed doet. Nu weer van prinses Laurentien, hoe smakelijk wil je het hebben.?.. Ambtenaren zouden onbehoorlijk zijn bejegend bij de afhandeling van de toeslagenaffaire, zo kopte het AD dit het land in. Die zouden dat hebben ontdekt na wekenlang onderzoek. Hoe gaat zo iets denk ik dan….Wordt ene Jan Doedel op een goede dag op het matje geroepen bij de hoofdredacteur met de opdracht dat het weer eens tijd wordt voor een schandaal omdat de verkoopcijfers achterlopen. Waarna Jan dan denkt wie nu weer, wie is er nog beschikbaar.?.. Liefst over iemand waarvan het zeker is dat het scoort, brult de hoofdredacteur nog… Grensoverschrijdend denkt Jan....

Toch legt Jan zijn oor te luisteren en hoort van de vrouw van een vriend van zijn broer, dat haar buurman een zoon heeft wiens dochter bij het ministerie van Financiën werkt als koffiejuffrouw. Die zal best wel wat weten, kunnen en willen vertellen over de verhoudingen daar. Zo komt hij te weet dat prinses Laurentien daar wel eens komt om haar oplossingen uit de doeken te doen aangaande de problemen rond de toeslagenaffaire. Toeslagenaffaire denkt Jan, prinses Laurentien… daar moet toch wel een schandaal van te maken zijn en gaat op zoek naar een ingang om dichter bij het vuur te komen. Bij de koffieautomaat vangt hij op dat er weer een verhitte discussie is geweest met de prinses en dat er zelfs emoties aan te pas zijn gekomen. Logisch denkt Jan, maar het schandaal is geboren. Hij dient vervolgens een achttal anonieme klachten in en begint te schrijven.

 

Dat zal toch niet…!?..

 

Menu

Maak jouw eigen website met JouwWeb