De grote torenklok
Onvoorstelbaar hoe mooi de natuur in elkaar zit en hoe het in al zijn complexiteit op elkaar is afgestemd. Het blijft een raadsel hoe het is ontstaan, maar duidelijk is dat wij er onderdeel van zijn en al net zo complex zijn opgebouwd als alles om ons heen. Het lijkt toch alsof er ergens ooit een intelligente ontwerper - of zo u wilt, een goddelijke entiteit - aan de gang moet zijn geweest.
Sinds de mens zelfstandig kan denken bestaat de vraag al naar zijn oorsprong en zijn er allerlei theorieën ontstaan om het te kunnen verklaren. Er zijn er zelfs voor waarheid aangenomen die tot op de dag van vandaag te vuur en te zwaard worden verdedigd. Boeken vol zijn er geschreven om het onbegrijpelijke een plaats te geven met daarin de meest wonderlijke theorieën, waarvan de bijbel en de koran wel de bekendste zijn. Maar er bestaan zo’n 3000 verschillende godsdiensten in de wereld, dus het is denkbaar dat er nog wel wat meer boeken zijn. Soms wordt het zelfs in het belachelijke getrokken met theorieën over een theepot, of een spaghettimonster dat kan vliegen.
Een bijzondere, die ooit mijn aandacht trok, is de ‘natuurlijke theologie.’ Een theorie van William Paley, een Brits christelijke apologeet, filosoof en utilitarist, (1743-1805). In zijn theorie maakte hij gebruik van de klokkenmakersanalogie. Een analogie die hij als argument gebruikte ter ondersteuning van de theorie dat het universum tot stand is gekomen door een intelligent bewustzijn.
Die theorie heeft zich later vertaald naar het zogenoemde ‘Deïsme,’ dat God wel als de schepper van het universum accepteert met al zijn natuurwetten, maar dat deze sinds die schepping op geen enkele wijze meer ingrijpt in het proces ervan. Zoals een klokkenmaker dus, als deze de klok eenmaal heeft gemaakt en verkocht, hoeft hij, als hij wat kwaliteit heeft geleverd, er niet meer naar om te kijken. Met de kwaliteit van de schepping lijkt het wel aardig gesteld en wellicht dat de schepper nog wat tijd heeft genomen om ‘de klok van een ‘zelflerend systeem’ te voorzien om de evolutie een loop te geven.
Volgens de huidige wetenschappelijke inzichten is de aarde nu zo’n 4,6 miljard jaar oud, (gebaseerd op twee dateringsmethoden: de radiometrische datering en de geologische tijdschaal). Het leven lijkt volgens dezelfde wetenschap zo’n 3,5 miljard jaar geleden op aarde te zijn ontstaan. Het ontstaan van de mens moet zo’n 4 miljoen jaar geleden zijn begonnen, toen gingen sommige mensapen pas op twee benen lopen. Deze soort evolueerde zich door en verspreide zich uiteindelijk over de aardbol als de homo sapiens (de moderne mens), die ergens zo tussen de 150.000 en 280.000 jaar geleden in Afrika moet zijn ontstaan. Dit is vastgesteld aan de hand van vondsten aldaar.
Als deze theorie waar zou zijn, dan heeft de schepper er lekker de tijd voor genomen en is de klok voor het zelflerend systeem wel op een heel laag pitje gezet. De factor tijd blijkt namelijk in de evolutie van geen belang. Verklaart wel waarom wij niet zoveel meer horen van de God die in de bijbel of koran zo nadrukkelijk aanwezig lijkt te zijn geweest. Alhoewel sommigen daar anders over denken omdat je jezelf daar niet voor open stelt….
Door de genealogieën en leeftijden in de boeken van de bijbel of de koran bij elkaar op te tellen, lijkt het dat zij ons zeggen dat de aarde circa 6000 jaar oud is. Uiteindelijk is het zo dat de leeftijd van de aarde niet met keiharde feiten bewezen lijkt te kunnen worden. Of de leeftijd nu 6000 of 4.6 miljard jaar is, beide standpunten (en alle tussenliggende) berusten op vooral geloof. De mensen die in 4.6 miljard jaar geloven, gaan ervan uit dat de radiometrische datering betrouwbaar is. De mensen die in 6000 jaar geloven, vertrouwen erop dat de bijbel of de koran waar is.
Het gaat er maar om welke waarheid je wilt geloven, of wat je denkt te voelen. Daarin ben je in Nederland vrij. Als je daar dan ook nog eens gelukkig van wordt, als het niet gaat knellen en niet gaat belemmeren in je ontwikkeling of menszijn, dan moeten we het maar zo laten denk ik.
Hoe het werkelijk zit zullen we nooit weten.
Maak jouw eigen website met JouwWeb